Tidningen Kulturen 170604

Tidningen Kulturen tipsar om Lisa Isings bok ”Trädgårdslegender”

BELINDA GRAHAM Tidningen Kulturen, 04 JUNI 2017

I boken Trädgårdslegender har journalisten Lisa Ising träffat tio kändisar i dagens trädgårds-Sverige. Hennes tes är att trädgårdsmänniskor är intressanta människor och det verkar i alla fall stämma på författaren Lisa Ising själv – hon har ett långt liv som trädgårdsentusiast bakom sig, fast hon först inte insåg hur mycket trädgårdslivet egentligen kallade. Hon försökte bara att vara ”en vanlig journalist”.

”Sista gången jag var fast anställd på en tidning hittade kollegorna mig allt oftare med jordiga händer i blomsterlandet som jag anlagt på bakgården – på arbetstid (tack vare en förståelse nyhetschef). Och det kan ju vem som helst förstå, att så kunde det inte fortsätta.”

Skapade Slottsträdgården

Lisa Ising började leta efter en plats med likasinnade, människor som bar på samma längtan efter jord och växter. I Malmö hittad hon en övergiven plats, mitt i stan och med perfekta odlingsförutsättningar – detta blev till Slottsträdgården. Slottsträdgården finns kvar än idag och är en välkänd grön attraktion och samlingsplats, med odlingslotter, småkryp och groddar … Allt finns där och väntar på alla dem som längtar – precis som Lisa själv gjorde en gång i tiden.

Valet i den här boken är inget definitivt val – de finns fler trädgårdsprofiler i Sverige, större, kändare, nyare och så vidare, men det är Lisas eget val, de personer hon själv var nyfiken på. Överraskande val (mycket bra sådana) är de båda formgivarna Ingegerd Råman och Signe Persson-Melin. Dessa kändisar förknippas vanligtvis inte med trädgård, men deras speciella känsla för form och design speglas även i deras trädgårdar.

Läs hela artikeln här: http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23014-litteratur-lisa-ising-tradgardslegender-profilerna-livsverken-deras-basta-rad