”Det räcker inte att servera kaffe”

Bokmassan 2013

Mikael Jansson liknar ett lyckat mässdeltagande vid en lyckad pjäs. ”Det räcker inte att ha en snygg scen, man måste ha bra skådespelare också”. Receptet lyder: Förberedelse, förberedelse och sedan lite mer förberedelse.

Mikael Jansson har arbetat med mässor sedan 1986, och har lång erfarenhet av att coacha företag till lyckade mässor. Hans fru Maria Jansson, medförfattare, bidrar med erfarenheter som mässbesökare. Nu har deras bok, Mässguru, kommit ut.

Varför skriva en bok om mässor?

”För att det finns ett behov, redan 2004 räknade man till 35000 företag som varje år ställde ut på mässor. Det är en jätteinvestering, både tidsmässigt och ekonomiskt. Många mässböcker är tråkiga, och går in på detaljnivå men missar helheten”, säger Mikael Jansson.

Vilka faktorer ger maximal utdelning?

”Det visuella, att det är tydligt. Eller helst extremt tydligt. Du måste sticka ut från mängden. Alla har ungefär samma argument, men det ska inte vara uppmärksamhet ’bara för att’, utan det handlar om att förstärka ditt budskap.”

Produktdemonstrationer är absolut inte omoderna, men bör helst ha en annorlunda touch. Mikael Jansson nämner en tank med vatten där en dykare fick gå ner och hämta läskburkar, som ett udda exempel.

Vilket är det typiska misstaget som mässdeltagaren gör?

”Den fokuserar bara på montern och inte det runt omkring. Montern är scenen på en teater, men viktigast av allt är ju skådespelaren. Ett annat vanligt fel är att man har personer som inte är vana vid att arbeta i en monter. Det är viktigt att komponera ihop teamet. En säljare som snabbt kan fånga folks uppmärksamhet och kanske en teknisk expert för särskilda frågor.

Hur viktigt är det att bjuda på mat?

”Viktigare än man tror. Det räcker inte att servera kaffe, det måste vara mässans bästa kaffe och det ska förstärka din profil. Det kan absolut funka med korv och bröd, bara det är genomtänkt.”

Hur skiljer sig den svenska mässkulturen från den internationella?

”I Tyskland kan du lättare se på kläderna vilken befattning personen har, i Sverige är det generellt mer avslappnat. I Tyskland skickar man också oftare ledningen på mässan. I Peking kan du inte bara gå fram till montern och presentera dig, det väntar en process av hövlighetsprocedurer för att hitta rätt person. Asiatiska utställare i Sverige sitter ofta långt in i montern och väntar på att besökaren ska ta kontakt.”

Och till sist: glöm inte svenskarna när du är i utlandet.

”När svenska företag ställer ut i Tyskland kan de räkna med att andra svenska besökare kommer fram till dem. En svensk hittar alltid till H&M:s monter”, säger Mikael Jansson.

Massguru_omslag_produktbild Fotnot: Boken Mässguru kom ut i en första upplaga redan 2004. Den  nya upplagan är omskriven och uppdaterad med aktuella exempel från hela världen. Den innehåller också tips och råd om hur man kan använda sociala medier i samband med en mässa. Köp boken här. 

 

Trygghet ger mod – men träning funkar lika bra

Är det modigt att skriva en bok? Nej, är författaren Joakim Muschötts spontana svar. Men svaret får stå för honom. För ingen kan mäta en annan människas nivå av mod. Däremot går det att träna sig att bli modigare. Om detta handlar boken ”Mera mod!

Vid 38 års ålder hände något i Joakim Muschötts liv. Han lade om kursen i livet, utbildade sig till coach och blev ett bollplank för människor som behövde hjälp att byta karriär. Och på den vägen fortsatte det, i dag är han ledarskapskonsult och certifierad coach och har i eget bolag hjälpt många människor, inte minst företagsledare, entreprenörer och chefer, att bli starkare och modigare, såväl privat som i sina arbetsliv.

Även om dessa individuella möten handlar om hur man ska hantera de utmaningar som han eller hon står inför i dag, kommer inte sällan det förflutna upp. ”Alla har en uppväxt och ibland behöver man prata om den för att förklara de hinder man står inför i nuet. Jag hjälper dem att titta framåt.”

Att bli modig innebär att lämna komfortzonen, och att agera trots rädsla och risk. Komfortzonen är inget slutet rum, den går att utvidga med hjälp av träning. ”Den måste hela tiden gymnastiseras, annars blir zonen mindre” säger Joakim Muschött.

”Mera Mod!” är skriven för alla människor, oavsett vad de gör i livet. Det är lätt att tro att andra människor är modiga, när de gör saker som man själv inte skulle våga. Men det beror på att vi har olika komfortzoner. Det som är modigt för en person behöver inte vara det för någon annan. Därför har Joakim intervjuat fyra personer som i boken får ge sina svar på vad mod är och om de anser sig ha agerat modigt hittills i sina liv:
Aud Sjökvist, Mikael Ahlström, Björn Ranelid och Elisabet Widlund. ”De har gjort olika spännande saker som inte alltid behöver ha inneburit mod, även om de har inspirerat mig på olika sätt.

Till sist, är inte mod för oss, här i Sverige, egentligen ett lyxproblem? ”Jo, det kan ju vara ett privilegium på många sätt, eftersom mod i vårt trygga land ofta är något självvalt. Ingen tvingar dig att vara modig. Du överlever ändå. Att fly krig och riskera livet i en båt över Medelhavet kräver en helt annan typ av mod, eftersom modet då kommer till följd av tvång. Men om man bor i Sverige och vill utvecklas, kommer mod ändå alltid innebära att lämna sin komfortzon och leva med rädsla och risk. Även om risken är självvald.”

 

”Att fotografera spöken är ju inte det lättaste”

9789187905506_200x_mystik-pa-svenska-teatrar-nutida-skrock-och-spokupplevelser

Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelles bok ”Mystik på svenska slott” blev en storsäljare, och nu är de tillbaka med ”Mystik på svenska teatrar” där läsaren får ta del av spökupplevelser av ett hundratal teaterarbetare, däribland flera kända skådespelare. De delar också med sig av sina skrockrutiner och sina tankar om vad som händer efter döden. Av alla spännande platser och områden – hur kommer det sig att de valde att undersöka just teatern?

– Vi ville berätta om denna mystik i ord och bild eftersom det aldrig tidigare har gjorts på ett så djuplodande sätt. Teatern är ju en plats som är starkt förknippad med spökupplevelser och skrock. Till skillnad från slotten som vi undersökte förra gången så är det ju ingen som bor på teatern, men det oförklarliga verkar även äga rum mitt på dagen. Några av de skådespelare som vi pratade med säger att de stänger av sin mottaglighet för det övernaturliga när de vistas på teatern för att inte störas av för många intryck, säger Amelie.

Vare sig man tror på spöken eller inte så är det ett ämne som engagerar många människor, framhåller Amelie.

– De flesta av oss tänker någon gång i livet på om döden är det verkliga slutet eller om det kanske finns en fortsättning. Ett slags svar på frågan blir alla de spännande berättelser om det oförklarliga som vi har fått ta del av. För att få ytterligare perspektiv på ämnet har jag också intervjuat en biskop, en fysiker, en läkare en filosof och ett medium.

Boken pryds av vackra fotografier av Susanne Martinelle, som i sin tur hade en storutmaning:

– Att fotografera spöken är inte lätt! De är svårfångade! Och de kommer inte fram på beställning. Många berättelser har handlat om doft av puder, knarrande dörrar, kalla energier, flås i nacken, mystiska ljus och olika skepnader som dragit förbi, dofter och ljud som varit oförklarliga – de finns där, synliga men ändå osynliga. Det har varit spännande att få gå runt, stå kvar, känna in och försöka fånga något så obestämt som en stämning, en känsla, säger Susanne.

”Mystik på svenska teatrar” finns ute i bokhandeln nu.

Dags att sätta Lean i rörelse!

lean_blogg

I snart 20 år har den japanska managementfilosofin Lean använts i västvärlden, men tyvärr med otillfredsställande resultat. Varför är det så? Det enkla svaret är att det Lean som vi känner är ofullständigt, att vi bara har skrapat det verkliga Lean på ytan och inte förstått den komplexa och holistiska syn som Lean kräver och innebär. Vi har inte förstått varför det ska göras, vad som ska göras, vem som ska göra det eller hur det ska göras.

Det centrala i Lean, och det som saknats i vår tillämpning, är rörelse. Man kan inte vara statisk i en dynamiskt miljö, och inte heller skapa en vinnande och effektiv kultur som är snabbrörlig, adaptiv och innovativ utan en ständig rörelse. Många organisationer hämmas dessutom av att rädslan att förlora är starkare än drivkraften att vinna.

Alla organisationer har ett unikt DNA, som bygger upp respektive organisation och ger den ett specifikt systemtänkande. Små felaktigheter i uppbyggnaden av det nya DNA man är ute efter i ett Lean-arbete ger stora fel i slutänden. Ett vanligt sådant fel är att Lean inte är på högsta ledningens agenda, vilket innebär att transformeringen av verksamheten är delegerad till någon/några som inte har mandat att genomföra förändringen!

Du kan läsa mer om detta i min nya bok ”Bortom Lean – 12 steg för en verksamhet i världsklass” där jag både visar på bristerna med ”Lean 1.0” och vad som behöver ingå i ”Lean 2.0”.

/Joakim Bjurström


Joakim Bjurström var under många år verksam som VD i ett medelstort industriföretag, men sadlade 2007 om till konsult, utbildare och föreläsare med verksamhetsutveckling och Lean som fokusområde. Han har ett flertal certifieringar och bred erfarenhet inom området.

Att bjuda till kan innebära stor skillnad

blogg-sebo

1996 träffade jag Zig Ziglar. Han lever inte längre, men var på sin tid en av USA:s  mest kända och framgångsrika motivationstalare. Jag hade läst flera av hans böcker  och han blev en av mina mentorer. När jag tillsammans med några andra fick möjlighet att besöka honom i hans hem i Dallas dagen före ett seminarium som jag skulle delta i berättade han följande historia om damerna som vantrivdes med sina jobb:

Det var två damer som skötte allt i en personalmatsal vid en verkstadsindustri. De kom dit tidigt på morgonen för att förbereda och tillaga de två rätter som skulle serveras den dagen. När klockan var 11:00 kom de första som skulle ha mat. Det var inga glada miner hos någon. Damerna lade, eller bättre uttryckt, slafsade upp det som önskades. Ibland kunde de se på männens ansikten att de undrade vad det var som serverades. Det var sällsynt att någon sa tack.

En dag sa den ena damen till den andra: ”Nej, nu får det vara nog. Jag är så trött på att jobba här. Laga mat till en massa otacksamma människor, dag efter dag, och aldrig få någon uppskattning.” Den andra damen höll med och snart hade de snackat sig samman. ”Vi säger upp oss samtidigt om 14 dagar.” De kom också överens om att se till att de skulle bli saknade, så samma kväll tog de ned gardinerna i matsalen. De skulle tvättas så att de blev fina och fräscha. Nästa dag var de där extra tidigt och hängde upp de nytvättade gardinerna. De hade köpt dukar i glada färger som de lade på borden. På varje bord stod det också en enkel vas med en fin blomma. De förberedde maten med omsorg och kryddade lite extra så att de själva gillade det de serverade.

När klockan blev 11:00 stod de bägge i matsalen och tittade varje arbetare i ögonen och sa med ett leende: ”Vad får det lov att vara? I dag kan du välja på …” När de lagt upp maten snyggt och elegant log de igen och sa: ”Hoppas att det ska smaka!” Männen såg undrande på de bägge damerna men sa ingenting.

Att i alla lägen göra sitt bästa med glädje och välvilja skapar ofta underverk, och kom ihåg: “En öppen hand ger alltid mer än en knuten näve”.


Utdrag ur Stefan Sebös nya bok ”Konsten att skapa världens bästa företag” som handlar om varför vissa företag lyckas och inte andra. Stefan Sebö intresserade sig tidigt för de här frågorna och nu efter att ha arbetat med förändringsarbete i mer än 35 år har han identifierat sju framgångsfaktorer. Stefan Sebö är en av Sveriges mest efterfrågade konsulter och förläsare inom affärsutveckling, försäljning, medarbetar- och teamutveckling.

Du får det du förväntar dig!

Du har säkert hört att man inte kan förändra en annan människa, vi kan bara förändra oss själva. Och det är sant. Men vad många inte vet är att du genom att ändra dina förväntningar kan påverka andra att faktiskt förändra sig själva. Detta kallas Pygmalioneffekten och är en av de saker som vi alla har nytta av att känna till om hur vår hjärna fungerar.

Så här upptäcktes Pygmalioneffekten. Forskare tog två grupper med elever som hade samma nivå på begåvning och likartade förutsättningar. Båda grupperna skulle få göra ett prov, men utifrån olika förväntningar. Forskarna berättade för den ena gruppen att de var duktiga och att det skulle gå bra för dem på provet, medan den andra gruppen fick höra att provet var jättesvårt och att de nog inte skulle klara av det. I teorin borde provresultaten för de två grupperna varit samma, men i verkligheten fick de elever som forskarna berömde och trodde på ett mycket bättre provresultat än den andra gruppen. Man har genom åren gjort ett antal liknande experiment med likartat resultat.

En förklaring till varför det är så här är att vi omedvetet bemöter människor olika beroende på vad vi har för förväntningar på dem. Det handlar om små signaler som ordval, tonläge och kroppsspråk. När du skickar positiva signaler som visar att du tror på en person så skapar det omedvetet en motivation att anstränga sig och en tro på att man fixar uppgiften. På motsvarande sätt är det om du går runt och har en negativ bild av dina medmänniskor. Då kommer du att agera på ett sätt som på sikt sänker deras självförtroende och får dem att omedvetet göra en sämre insats.

Så vad förväntar du dig av dina kollegor och vänner? Men var försiktig, det kan slå in …

blogg_vagaledamedhjarna

 

Vill du lära dig mer om hur din hjärna fungerar och hur du kan använda dessa insikter rent praktiskt i din vardag som chef, missa inte min nya bok ”Våga leda med hjärnan”.

/Malin Trossing

Malin Trossing är en av Sveriges mest uppskattade ledarskapsexperter. Hon är civilingenjören som kombinerar ett brinnande intresse för ledarskap med 15 års praktisk erfarenhet som chef och ledare. Hon tar svåra ämnen och presenterar dem på ett tydligt, lättsamt och användbart sätt, oavsett om hon skriver böcker, föreläser eller coachar. Det här är hennes femte bok.

Avsluta jobbrelationer på ett schysst sätt

Fem snabba frågor till vår författare Anna Svartbeck Lilja som skrivit boken ”Avslut. Chefens svåraste samtal”.

Varför behövs den här boken?
När man blir chef första gången tänker man kanske att man ska jobba med utveckling, men för att klara det måste man som chef ofta avveckla något som inte fungerar, och ibland handlar det om medarbetare. Många arbetsplatser har en välplanerad introduktion för nyanställda, men saknar rutiner för uppsägningar. Ansvaret läggs på den enskilde chefen, som ofta står ensam och inte är tillräckligt förberedd för uppgiften.

Vad är vitsen med schyssta avslut?
Alla parter vinner på genomtänkta och schyssta avlutssamtal. Medarbetaren får bättre möjlighet att släppa taget och gå vidare i karriären och chefen slipper känna ångest inför samtalet. Dessutom gynnar det verksamheten som helhet. Kunder och nya medarbetare söker sig till ”goda” företag med bra värderingar och arbetssätt. Då vill man inte att medarbetare som lämnar ska känna sig orättvist behandlade och sprida detta till andra.

Vad är ett schysst avslut?
Ett schysst avslut kännetecknas av att
1. Medarbetaren har förståelse för anledningen till avslutet.
2. Både medarbetare och chef känner sig respekterade som människor under samtalsprocessen.
3. Båda parter kan dra lärdom av processen och gå vidare med ny kunskap.

Hur förbereder man sig?
Dels bör organisationen etablera rutiner för hur avslut ska ske och utbilda sina chefer i detta, dels bör den enskilde chefen tänka efter före och göra en ordentlig plan.

Vad är viktigt under själva avslutssamtalet?
Tänk bland annat på följande:
• Gå rakt på sak och håll dig till fakta.
• Var tydlig och bestämd.
• Visa omsorg för medarbetaren, lyssna och ta in vad denne säger och frågar efter.
• Låt det finnas tid för medarbetaren att reagera och agera utifrån sina egna behov.

Anna Svartbeck Lilja har mångårig chefserfarenhet på både strategisk och operativ nivå och har suttit i koncernledningen för flera stora organisationer.

”Ta bören pågablära”

byggrullebor

Som inflyttad stockholmare, uppvuxen i det akademiska Lund, blev mitt första sommarjobb som hantlangare på ett bygge ett språkligt uppvaknande. Jag arbetsleddes av Malte, en fåordig, bister 60-årig trelleborgare byggd i granit. Jag förstod inte ett ord han sade de första dagarna och fragment senare. Hans skånska var helt unik.

Himta bören å bocken vi foamented skrek han. Jag stod som en fågelholk och undrade om jag skulle göra något eller redan gjort det. Att en skottkärra är en skånsk rullebör är känt och att kortversionen blir bör är egentligen inte så överraskande, att bock är stege kan också vara klurigt logiskt kan jag också förstå. Men om allt sätts ihop och uttalas av en hetsig Malte blir det bara för mycket. Att inte förstå vad som sades var faktiskt mer slit- och plågsamt än det fysiska arbetet. Jag tror dock inte att skrivna instruktioner hade underlättat nämnvärt. När jag efter första veckan skulle fylla min tidrapport frågade jag Malte vad jag skulle skriva på punkten Arbetsplats. Han svarade: Skriv bara foamented, och halvbokstaverade FO A MEN TED.

Senare var jag uppe på kontoret och möttes där av företagets lönekontorist. ”Du jobbar med Malte, eller hur?” frågade hon och skrattade. Jag nickade och hon berättade, fortfarande skrattande, att hon samlat alla hans tidrapporter till en tänkt bok: Maltes skånska lexikon. Hon tyckte hans tidrapporter var under av humoristiska dialektala dubbeltydigheter och hennes veckas absoluta höjdpunkt, mycket knepigare än Svenska Dagbladets lördagskryss och betydligt roligare. Hon osviklig logik räknat ut att jag arbetat med att gjuta ett fundament, glasklart.

Var Maltes tidrapporter hamnat vet jag inte men äntligen har en skånsk-svensk ordbok utkommit som uppfyller min ungdoms löneadministratörs krav på humoristiska förklaringar och kluriga utvikningar. Kalle Lind är den nya Malte.

/Christer Isell

Bättre sälj och marknadsföring med ett gott samarbete

Hur får man marknad och sälj att arbeta bättre tillsammans? Marknad vs Sälj är boken som ger svaren!

Motivationskoden – Kanske årets bästa ledarskapsbok

motivationskoden

Lovorden haglar över Tommy Lundbergs inspirerande bok ”Motivationskoden, och idag toppar boken Bokus lista över mest sålda böcker, alla kategorier!

”Det här är inte en bok för ledare, det är en bok för alla människor!” – Micael Dahlen, professor, författare och föreläsare

”En enormt inspirerande bok som tar begreppet management till en ny och långt mer mänsklig nivå.” – Louise Sverud, Bibliotekstjänst-häftet

”Den här boken hjälper en att lära känna sig själv och förstå andra.” – Ann Krumlinde, vd Danske Bank Sverige

”En underbar bok.” – Marie Lyxell Stålnacke, personaldirektör Lantmäteriet.

”Motivationskoden är en bok som verkligen väcker tankar och ger insikter om ledarskap, dessutom skriven av en språkkonstnär.” – Mats Urde, forskare och konsult i varumärkesstrategi. Docent vid Lunds universitet.

”En ledares guide till galaxen!” – Joakim Carlsson, vd Nordic Fast Food AB.

”Den här boken är rent läsegodis. Lättillgänglig, upplysande och väldigt stimulerande.” / Pernilla Wigren, vd Kopparstaden.

”Motivationskoden ger på ett väldigt konkret sätt nya perspektiv på medarbetare, motivation och ledarskap.” – Anders Wiman, föreläsare och ordförande i Talarföreningen NSA Sweden.

Nyfiken? Köp boken här!

Foto: Skärmdump, Bokus topplista